Hamilelik öncesi hazırlık olarak birçok kişinin aklına sadece folik asit kullanmak veya fazla kiloları varsa bunları vermek geliyor. Ancak dikkat edilmesi gereken başka birçok farklı konu var. Bu konularda uzman biri değilim tabi ki ama sizlerle deneyimimi paylaşmamın bu konudaki farkındalığı az da olsa arttırabileceğini düşündüğüm için yazmak istiyorum.
"Anne Olmak İstediğim Gün" adlı yazımda bahsettiğim gibi, Afrika’dan İstanbul’a döndüğümüzde hemen hamilelik öncesi ile ilgili araştırmalara başlamıştım. Aklımda bir sürü sordu vardı. Hamilelik öncesi nelere dikkat etmeli? Folik asite ne zaman başlamalı, ne kadar almalı? Tam bu sırada gebelik öncesi hazırlık programı öneren bir doktorun websitesiyle karşılaştım. Tahliller, psikolojik testler, ölçümler, beslenme ve uyku düzeni, spor alışkanlıkları gibi birçok yönden inceleyen bütünsel bir yaklaşımı vardı. Oğuzhan da açık fikirli ve yeni deneyimlere meraklı olan biri olarak bu doktorla tanışmayı kabul etti. Gittiğimizde doktor çok şaşırmıştı, yıllardır gebelik öncesi hazırlıktan bahsettiğini ama insanların önce deneyip, sorun olduğu takdirde ona başvurduğunu, onun asıl hedefinin ise bizim gibi öncesinde nasıl hazırlanabiliriz diye gelen kişilerin olduğunu söyledi. Yurtdışında farkındalığın daha yüksek olduğu, bizim ülkemizde ise maalesef çok konuşulmayan bir konu bu. Merak edip araştırmadan önce ben de hiç duymamıştım açıkçası.
Trimester 0 diye de geçen hamilelik öncesi hazırlık aslında daha en başta sağlıklı bir embriyonun oluşması için anne ve babanın hem fiziksel hem psikolojik olarak buna hazırlanması demek. Modern yaşam, sağladığı birçok kolaylık ile beraberinde daha fazla kimyasal ve toksik madde, daha kirli hava, daha fazla radyasyon, daha fazla işlenmiş, besin değerleri düşük, ilaçlı ve hormonal dengeyi bozan gıdalar getiriyor hayatımıza. İşte henüz dünyaya gelmemiş yavrumuzu korumaya öncelikle kendimizi bunlardan mümkün olduğunca arındırarak, daha sağlıklı, daha temiz bir hayat tarzı benimseyerek başlayabiliriz. Gebelik öncesi hazırlıkta da bunun için genellikle minimum 90 günlük bir program öneriliyor. Sağlıklı bir embriyonun oluşmasına ve dünyaya gelmesine engel olabilecek ihtimalleri değerlendirerek, önleyici bir tedavi sunuluyor aynı zamanda. Bizim bu süreçte yaptıklarımız genel konu başlıklarıyla şöyle;
Beslenme, uyku, spor gibi yaşam tarzı alışkanlıklarını değerlendirme ve yeniden düzenleme,
Eksikliği tespit edilen vitamin, mineral ve antioksidanların takviye edilmesi,
Metilasyon testi ile genetik olarak yatkınlığın olduğu hastalıkları tespit etme,
Kan ve idrar tahlilleri ile genel bir tarama,
Detaylı vücut analizi yapan ölçümler,
Psikolojik testler.
Daha sonraki yazılarımda bu konuları daha detaylı anlatacağım. Kişiye özel olarak hazırlanması gereken ve doktor kontrolünde ilerlenmesinin daha doğru olduğu, multidisipliner bir konu bu, benim burada sadece kendi tecrübelerimi paylaştığımı bir kez daha hatırlatmak isterim.
Comments